Moments


When midlife clashes with puberty (Part 1)

吾家有子/女初長成⋯

小時候淘氣又可愛,怎麼只是幾年之間便好像變成另一個人,變得無法理解,不能接近?父母為失去小甜心而失落,也為一觸即發的冷戰擔心不已。

「放工返到屋企見佢總係黑口黑面,我就好忟憎,有時忍唔住會鬧佢⋯咁大個人都唔識咩叫禮貌!」

「我工作壓力咁大,放工已經好攰,仲要睇佢面色,做呀媽做到咁真係好無癮!」

「成日匿係房度上網打機,開飯要三催四請,埋枱食飯眼都唔望你一眼,完全目中無人!」

這是Marco的媽媽,也是很多家有子女踏入青春期時的共同經歷。Marco是個中二生,個性比較內向,在校成積中下,操行也一般,雖然沒有被標籤為壞學生,但也從來不是深得老師歡心的類型。

有一次星期天媽媽見到Marco又在房上網,早餐後就沒有出過來,一時火起,用很重的語氣罵他:「細佬都識關心人,點解你咁大個人都唔識咩叫關心、禮貌!?咁自私,淨係識顧住自己打機,你當呢度係酒店呀?十問九唔應!」

Marco也非常忿怒:「我都唔係成日打機⋯我唔出聲因為無嘢同你講囉!」這樣你一言,我一語,火星撞地球,最後Marco一句「都費事同你講!」立即「澎」一聲關上房門,也封了溝通的大門,媽媽登時愣住了。

其後Marco沒有再跟媽媽說話。Marco的媽媽從有關青少年心理講座得知筆者的心理服務,替Marco約見筆者。Marco 曾因在學校與同學爭執而要見社工。她想改善與Marco的關係,又擔心Marco在家對她的態度及在學校與同學不和的問題會延伸至日後長大後在職場與他人相處會人際關係問題,甚至心理問題。